GR
Wat: Interessante mix van Malvasia, Sauvignon en Chardonnay
Omdat: Voor de goede balans tussen frisheid en structuur
Ideaal bij: Visgerechten, risotto's, groentetaarten en verse kazen
GR
Wat: Interessante mix van Malvasia, Sauvignon en Chardonnay
Omdat: Voor de goede balans tussen frisheid en structuur
Ideaal bij: Visgerechten, risotto's, groentetaarten en verse kazen
Italië
Az.Agricola Torre Fornello - Località Fornello Ziano Piacentino (PC)
Pratobianco, Emilia Bianco IGT door Torre Fornello, werd geboren in Ziano Piacentino, in Emilia Romagna. De naam Pratobianco verwijst naar het perceel waarop de drie druivensoorten groeien die deze wijn tot leven brengen. Pratobianco is in feite het resultaat van een blend van Malvasia di Candia Aromatica en Sauvignon, beide op 40%, en Chardonnay voor het resterende deel. Elke druivensoort brengt unieke kenmerken met zich mee. Vooral Malvasia di Candia Aromatica is rijk aan intense aroma's en geeft de wijn een uitgesproken aromatiteit. Sauvignon draagt op zijn beurt bij aan frisheid, zuurgraad en kruidachtige tonen. Tenslotte geeft Chardonnay structuur, zachtheid en een vleugje boterachtige elegantie. De Sauvignon- en Malvasia-druiven worden slechts voor een periode van maar liefst 6-9 maanden verwerkt en geraffineerd. Chardonnay daarentegen wordt verwerkt in barriques van Frans eikenhout, afkomstig uit het bos van de Allier. Hier ondergaat het fermentatie en verfijning. Deze dubbele aanpak, waarbij een deel van de wijn rijpt op hout, zorgt voor een perfecte balans tussen frisheid en structuur. In het glas heeft Pratobianco een prachtige heldere strogele kleur, verfraaid met delicate groenachtige reflecties. In de neus onthult het een intens en aanhoudend aroma, met complexe aromatische tonen die doen denken aan aromatische kruiden, zoals salie, oregano en tijm, en hints van groene peper, exotisch fruit en vlierbloesem. In de mond is het droog, vol en elegant, met een prachtige structuur en evenwichtige zuurgraad. De lichte houtachtige toon, veroorzaakt door de houtrijping van de Chardonnay, geeft vervolgens diepte en verfijning. Ideaal bij zeevruchtensalades, burrata, vleeswaren en gegrilde groenten. Probeer het eens met tortelli van spinazie en ricotta, op smaak gebracht met gesmolten boter en salie.
Torre Fornello is een prachtige wijnmakerij gelegen in het hart van de heuvels van Piacenza. De geschiedenis gaat terug tot 1028, toen de diaken Gerardo een stuk land als erfenis naliet aan een edelvrouw uit Piacenza. In de daaropvolgende eeuwen werd in het gebied een oven gebouwd voor de verwerking van kalk en baksteen, waarvan de naam "Fornello" is afgeleid, evenals de toren die in de 1998e eeuw werd gebouwd om het leengoed te verdedigen. De recente geschiedenis begint echter in XNUMX met Enrico Sgorbati die in Torre Fornello begon met de productie van wijnen van hoge kwaliteit. De wijngaarden, exclusief eigendom, worden bebouwd met variëteiten die de lokale wijnbouwrijkdom weerspiegelen. In het bijzonder met Barbera, Bonarda en Croatina, typisch voor het Piacenza-gebied, die robuuste en intense rode wijnen tot leven brengen. Er is echter ook geen tekort aan witte druivensoorten zoals Ortrugo, inheems en gewaardeerd om zijn frisheid en veelzijdigheid. De kelder wordt gekenmerkt door moderne en technologisch geavanceerde ruimtes, ook al worden de wijnen vervolgens verfijnd in de historische kelders die dateren uit de XNUMXe en XNUMXe eeuw, waar temperatuur en vochtigheid in elk seizoen constant blijven.
Als u "Pratobianco" Bianco Emilia IGT 2023 van Torre Fornello met veilige betalingen wilt kopen. Svinando heeft meer dan 50.000 tevreden klanten. Naast "Pratobianco" Bianco Emilia IGT 2023 van Torre Fornello bent u wellicht ook geïnteresseerd in onze andere wijnen klaar voor levering